Období na začátku roku se mnohdy zdá nekonečné, vánoční shon je za námi a do jara ještě daleko, slunce je nízko, večery jsou dlouhé, doma je po vánočních svátcích stále uklizeno, dárky už jsou dávno schované ve skříni a my máme najednou spoustu volného času a nevíme, co s ním.
Pokud si v nejbližší době chcete pořídit novou kuchyň, pak je právě teď ta vhodná chvíle, kdy si ji můžete naplánovat, vybrat, objednat i sestavit.
Pojďme se spolu podívat na všechna základní fakta a aspekty, které budete pro pořízení vaší vysněné kuchyně potřebovat znát.
A dřív než to venku zavoní prvními jarními květy u vás doma už to bude vonět bábovkou upečenou v nové kuchyni.
Plánujeme, vyměřujeme, kreslíme i krokujeme
Pořídit si svou vysněnou kuchyň je přáním mnoha z nás. U kuchyně ale platí víc než kde jinde, že bez pořádného plánování, vyměřování a nejlépe i kreslení se neobejdeme. Než s tím vším začneme, měli bychom se rozhodnout, jak by naše kuchyň měla vypadat, tedy jaké by měla mít uspořádání a co vše do ní chceme a potřebujeme umístit. Existuje celá řada uspořádání kuchyní, od lineární kuchyně ve tvaru písmene I, případně dvouřadé kuchyně (dvě I naproti sobě), které využijeme v menších bytech, přes praktické rohové kuchyně do tvaru písmene L, U nebo G, až po kuchyně s pracovním ostrůvkem uprostřed, které můžeme zvážit, máme-li dostatek prostoru.
Co se týče vybavení naší kuchyně, i zde máme celou řadu aspektů, které potřebujeme promyslet. Jednou ze základních otázek je, zda si můžeme dovolit v kuchyni pořídit spižírnu, která je velmi praktická, ale bohužel na ni v mnoha domácnostech není místo. Elegantním a funkčním řešením, jak ji nahradit je potravinová skříňka. Další otázkou, kterou potřebujeme zvážit je, jakou si chceme pořídit lednici. Je velký rozdíl, jestli potřebujeme počítat s místem pro klasickou 60 cm širokou ledničku, nebo pro tzv. americkou lednici, která bývá i přes 90 cm široká a navíc má otevírání dveří na obě strany. Rozhodnout musíme také o umístění trouby, která může být buď ve spodní části kuchyňské linky, nejčastěji pod varnou deskou, nebo v úrovni očí, například vedle mikrovlnné trouby. V neposlední řadě si musíme rozmyslet, jestli spotřebiče jako je lednice, myčka na nádobí, trouba, mikrovlnná trouba mají být vestavěné nebo samostatně stojící.
Pokud máme ve všech výše uvedených věcech jasno, nejlepší je si naši kuchyň nakreslit a to buď na papír a nebo ještě lépe přímo na zem místnosti a zkusit si odkrokovat náš pohyb v naší budoucí kuchyni. V této fázi zřejmě přijdeme na některé zádrhely, nejčastěji spojené s nedostatkem prostoru a nezbyde nám než udělat kompromisy.
Kuchyň musí být nejen krásná, ale hlavně praktická
1. Pracovní trojúhelník: Pracovní trojúhelník je základní koncept při navrhování kuchyní a tvoří jej lednice, dřez a sporák, tedy místo pro skladování, pro mytí a pro tepelné zpracování potravin. Platí, že mezi těmito třemi klíčovými body by měl být zachován prostor 120 cm - 210 cm, (mezi ledničkou a sporákem to může být až 270 cm) a celkový obvod tohoto pomyslného trojúhelníku by měl být mezi 4 - 8 metry. Pokud bude prostor mezi jednotlivými vrcholy pracovního trojúhelníku příliš malý, nebudeme mít dostatek místa na připravování pokrmů, odložení umytého nádobí nebo přichystání potravin, které vyndáme z lednice. Pokud by byly naopak spojnice mezi těmito body příliš dlouhé v kuchyni se zbytečně moc nachodíme, naše práce bude neefektivní, častěji se nám stane, že při přenášení věci rozlijeme. Pracovní trojúhelník bychom se měli snažit dodržet při všech uspořádáních kuchyní a považovat ho za základní prvek naší kuchyně.
2. Výška a hloubka pracovní desky: Výška pracovní desky od podlahy se pohybuje mezi 85 a 95 cm a měli bychom ji přizpůsobit výšce postavy těch, kteří budou v kuchyni vařit. Dnes, kdy už není příprava jídla zdaleka jen výsadou žen, ale naopak mnoho mužů bere vaření za příjemný relax po náročné práci, je otázka správně zvolené výšky pracovní desky ještě složitější. Například pro 160 cm vysokou ženu by byla optimální výška kuchyňské pracovní desky kolem 85 cm, ale pro 190 cm vysokého muže to bude o deset centimetrů více, i zde budeme muset zvolit kompromis. Existují i kuchyně s nastavitelnými nožičkami spodních skříněk a tedy nastavitelnou výškou pracovní plochy. U větších kuchyní můžeme zvážit dvojí výšku pracovní plochy, kdy například servírovací část jako je ostrůvek nebo bar bude o něco vyšší než zbytek kuchyně. Hloubka pracovní desky by měla být minimálně 60 cm, ale pokud nám to prostor dovolí můžeme zvolit až 75 cm hlubokou pracovní desku a platí zde jednoduchá rovnice, hlubší deska, víc prostoru, vyšší pořizovací náklady. U rohových nebo dvouřadých kuchyní můžeme zvážit i dvě různé hloubky pracovní desky, kdy ta využívanější bude hlubší a ta část, která slouží např. jen k odkládání potravin vytažených z lednice nebo spíže bude méně hluboká.
3. Materiál v kuchyni: Asi se shodneme, že ideální materiál do kuchyně ještě nebyl vynalezen. Musel by to být totiž takový, který se nikdy neušpiní a nezamastí. Na výběr máme ale širokou škálu materiálů jak u kuchyňských skříněk, tak u pracovních desek. Co se týče kuchyňských skříněk, nejběžnějším materiálem je kvalitní lamino, materiál který je cenově dostupný, nenáročný na údržbu a nabízí obrovské množství barev i dekorů jak v matném tak i lesklém provedení. Esteticky velmi atraktivní, ale také podstatně dražší variantou jsou pak dvířka z lakovaného masivního dřeva. Záležet bychom si měli dát také na výběru kvalitního kování a to obzvláště u větších zásuvek kuchyňských skřínek, kdy nám kvalitní pojezdy zajistí funkčnost těchto šuplíků. Materiál pracovních desek je také velmi variabilní. I zde platí, že nejvyužívanější je varianta MDF nebo DTD desky s laminátovým povrchem. Pracovní desky z masivního dřeva jsou sice krásné, jsou ale náročné na údržbu a náchylné na vlhko. Oblíbený je také přírodní nebo technický kámen, který má luxusní vzhled, jedinečný design a je velmi odolný a praktický, tyto výhody jsou ovšem vyváženy jeho vysokou pořizovací cenou.
4. Rozvržení kuchyňských skříněk: V kuchyni, kde se často věci zaprskají nebo zamastí platí více než kdekoliv jinde, že krytých úložných prostor není nikdy dost. Měli bychom se proto snažit využít veškeré místo, které máme a pořídit si dostatek kuchyňských skříněk, do kterých umístíme co nejvíce věcí, aby na pracovní ploše zůstaly jen ty nezbytné věci, které zrovna používáme. Spodní skříňky by měly být hlubší a můžou dosahovat až do hloubky pracovní desky. Můžeme tak do nich umístit větší nádobí jako hrnce, plechy, velké mísy nebo i kuchyňské spotřebiče, které nepoužíváme každodenně jako jsou toustovač, topinkovač nebo kuchyňský robot. Horní skříňky bývají méně hluboké, kolem 30 cm, aby nezabíraly prostor, který potřebujeme pro práci na pracovní ploše a proto se do nich umisťují spíše menší předměty jako talíře, hrníčky a skleničky. Protože ale právě toto nádobí patří k tomu, které používáme každý den, je třeba ho umístit do spodních polic a horní police horních skříněk, kam už dosáhneme obtížněji, můžeme využít k uskladnění věcí, které používáme jen výjimečně, třeba v případě, že máme více hostů. Horní skříňky bychom měli umístit minimálně 50 cm nad pracovní desku.
5. Jídelna: Při plánování našeho interiéru nesmíme zapomenout nechat si místo na jídelní část, kam umístíme jídelní stůl a židle. Tato jídelní část může být v kuchyni, v samostatné jídelně, nebo může tvořit přirozený přechod mezi kuchyňskou a obývací částí u konceptu kuchyní spojených s obývacím pokojem. Vždy je třeba myslet na to, že by jídelní část neměla být daleko od kuchyně, kde jídla vaříme a připravujeme, zároveň bychom si ale na ni měli vyhradit dostatečný prostor pro pohodlné stolování, ale také servírování a vstávání od stolu. Pokud si chceme být jisti, že náš jídelní stůl a židle budou barevně i stylově sladěné, můžeme si pořídit celý jídelní set, který tvoří stůl a 4 nebo 6 židlí a vyhnout se tak problému, že jedna bílá barva je šedobílá zato druhá žlutobílá. Pěkným a relativně levným doplňkem do kuchyně nebo jídelny můžou být barové židle, které si můžeme pořídit v jiné barvě než zbytek kuchyně a krásně tak oživit tento prostor.
Koupit nebo nechat vyrobit
Pořízení nové kuchyně je náročné časově i finančně. V dnešní době existuje více možností, kde si svou kuchyň pořídit. První možností je objednat si výrobu kuchyňské linky na míru u stolařské nebo kuchyňské firmy. Výhodou této volby je jistě to, že si kuchyň můžeme naplánovat více podle našich představ a přizpůsobit ji téměř na 100% prostorům, které máme, stojí nás to tedy méně kompromisů, ale zato více peněz a více času, které bude firma potřebovat na výrobu kuchyně na míru. Druhým řešením je koupit si hotovou kuchyň ve specializovaném kamenném obchodě s nábytkem. Velkou výhodou zde je, že si můžeme vystavené kuchyně prohlédnout v celé jejich kráse, vyzkoušet otevírání skříněk, nechat si poradit vyškoleným odborníkem a kuchyň si v podstatě odvést ihned domů. Třetí možností je objednat si svou kuchyň z pohodlí domova na e-shopu. Největší výhodou je tady jistě cena, která je oproti prvním dvěma možnostem podstatně příznivější. Ani v kamenném nebo internetovém obchodě ovšem nejsme vázáni jen na hotové kuchyňské linky. Existuje také možnost koupit si jednotlivé kuchyňské skříňky, včetně těch na vestavné spotřebiče zvlášť, k nim si vybrat pracovní desku a kuchyň si tak sestavit podle našich přání a prostorových možností.